Ingredience
- pštrosí plátky pro 5 osob 1 dávka
- cibule 1 dávka
- zeleninový protlak (něco jako jemné domácí „halali“ na svíčkovou) 1 dávka
- kari 1 dávka
- sůl a pepř 1 dávka
- kurkuma 1 dávka
- lžíce hořčice 1 kus
- troška vývaru 1 dávka
na rýži:
- dlouhá dobrá rýže pro 5 osob 1 dávka
- cibule 1 dávka
- olej 1 dávka
- pažitka 1 dávka
- sůl 1 dávka
Postup:
Na pánvi orestujeme krátce plátky pštrosího masa a dáme je bokem do připraveného kastrolu. Do výpeku se dá nahrubo nakrájená cibule, která se také orestuje, přidá se zeleninový protlak (který máme připravený dopředu z kořenové zeleniny). Dále se přidá kari, kurkuma, hořčice, trocha vývaru a vše se rozmixuje tak, aby byla omáčka hladká. Dochutíme solí a nalejeme do nádoby s masem. Takto připravený pokrm se povaří asi 15 minut, aby bylo maso měkké. Pokud by byla omáčka řídká, zahustí se jíškou nebo máčeným bramborovým či kukuřičným škrobem.
„Peřinová“ rýže podle maminčina receptu mě ještě nikdy nezklamala. Dlouhozrnnou rýži musíme několikrát propláchnout. Na pánvi se orestuje cibule, která se přendá do hrnce s opranou rýží, dále sůl a pažitka. Rýže se zalije vodou podle pravidla: kolik rýže, tolik vody a ještě jednou tolik vody. Vaří se do doby, než se voda vypaří, pak se hrnec zabalí do utěrky a vloží do peřin.
Zdroj: Pštrosí plátky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pstrosi-platky [On-line 09.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář