Ingredience:
- 5 filetů ze pstruha
- 5 větviček cherry rajčat
- 8 cibulí
- balzamikový ocet
- třtinový cukr
- máslo
- sůl a pepř
Polenta:
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 400 g instantní polenty
- sůl, pepř
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- šťáva z 1 citronu
- hrst čerstvé bazalky
- 3 stonky jarní cibulky
1.Příloha: Do vroucího vývaru za stálého míchání pomalu přisypávejte polentu, když zhoustne, odstavte z plamene. Přidejte nakrájenou cibulku, bazalku, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř. Buď podávejte hned jako kaši, nebo polentu opečte. V tom případě ji přendejte do vymaštěného pekáčku, uhlaďte a nechte vystydnout. Po vychladnutí vložte pekáč do ledničky, kde polenta pěkně zatuhne. Můžete ji nakrájet na kostky nebo plátky, které následně můžete ogrilovat nebo osmažit na vrstvičce oleje. Polenta získá křupavou kůrku a vevnitř zůstane vláčná. Citron jí dodá zajímavou chuť, která se k rybě hodí.
2. Rybí filety osolíme, opepříme a ugrilujeme, nebo opečeme z obou stran na másle či oleji na pánvi.
3. Rajčata namočíme do směsi olivového oleje, česneku a bylinek a ugrilujeme.
4. K tomuto jídlu je dobrá karamelizovaná cibulka. Na másle osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Smažíme pomalu a dlouho. Až je hnědá, zastříkneme balzamikovým octem, který necháme odpařit. Zasypeme trochou třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Ihned podáváme.
Zdroj: Pstruh s grilovanou polentou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pstruh-s-grilovanou-polentou [On-line 27.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář