Potřebujeme:
Piškot:
- ½ kg vajec i se skořápkou,
- 5 dkg méně krystalového cukru,
- 3 dkg méně hladké mouky než cukru,
- ½ prášku do pečiva,
- 1 dcl teplé vody,
- 1 dcl oleje,
- zavařeninu,
- 2 silikonové formy – 1 dortová a 1 srnčí hřbet
Roztok na namáčení piškotu:
- ¾ l vody,
- ½ hrnku cukru,
- 1 punčové aroma,
- ½ dcl rumu,
- červené potravinářské barvivo
Poleva:
- šťávu z 1,5 citrónu,
- moučkový cukr (cca 10 odměrek)
- čokoládu na vaření,
- ztužený tuk,
- rum
- pečící papír na kornoutek na zdobení
Vejce vyšleháme s cukrem a vodou, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Formy vyplníme do ¾ a dáme do mikrovlnné trouby na 9 minut.
Upečený piškot rozřízneme napůl a obě půlky potřeme zavařeninou. Spodní díl vrátíme do formy a srnčí hřbet nakrájíme na proužky. Proužky namáčíme do roztoku a vkládáme na spodní díl do formy. Do roztoku přidáme barvivo, namáčíme zbylé proužky a vyplňujeme mezery, které nám vznikly. Přiklopíme vrchním dílem, zatížíme a necháme spojit.
Dort vyklopíme, potřeme citrónovou polevou, necháme zaschnout, potřeme čokoládovou polevou a zbytkem citronové polevy nakreslíme spirálu.
Zdroj: Punčový dort; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/puncovy-dort.html [On-line 07.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář