reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Quiche s medovou cibulí a šunkou

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky + na vál
  • 150 g másla, studeného
  • 1 vejce
  • asi 2 lžíce ledové vody
  • sůl

Náplň:

  • 1 – 2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
  • 3 velké cibule, na plátky
  • 200 g vepřové uzené šunky, na kostičky, té nejvyšší kvality, např. od kosti
  • 1 lžíce medu
  • 250 ml smetany 33%
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 velká vejce
  • 150 g tvrdého sýra, hrubě nastrouhaného, např. Gouda
  • 2 -3 snítky tymiánu na ozdobu

Z mouky, špetky soli a studeného pokrájeného másla, si na vále nožem nebo v robotu připravte směs, podobnou drobence, přidejte vejce, pár lžic vody a spojte v těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do folie a nechte ho tak půl hodiny až hodinu odležet a ztuhnout v chladničce. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej, dejte na něj cibuli a opékejte za občasného promíchání, dokud není měkká, trvá to asi 10 -15 minut. Pak přidejte i šunku a ještě pár minut opékejte, dokud cibule nebude zlatavá a šunka prohřátá. Přidejte lžíci medu, promíchejte a ještě minutu opékejte. Odstavte z ohně a odložte na později.

Těsto vyválejte na pomoučeném válu na kulatou placku a vložte ji do koláčové formy o průměru 24 cm, ideální je když těsto trošku přesahuje přes okraje formy, protože pak je můžete podle okraje formy seříznout a koláč vypadá úhledně. Dno propíchejte vidličkou a pečte 10 –15 minut v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 stupňů, do růžova. Formu vyndejte a dokončete náplň. V misce prošlehejte smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Šunku s cibulí rozprostřete na předpečený korpus, posypte sýrem a přelijte vaječnou směsí. Povrch posypte lístky tymiánu. Dejte zpět do trouby a pečte ještě cca 35 minut. Náplň by měla být pevná, zlatavá, ale nepečte ji déle než je to nutné – quiche by pak ztratil šťavnatost.

Nechte chvíli zchladnout a pak krájejte – je výborný teplý i studený, i druhý den.

Prima tip: Místo smetany ke šlehání můžete použít méně tučnou smetanu nebo i mléko, koláč bude také skvělý, ale se smetanou je více krémový.

Zdroj: Quiche s medovou cibulí a šunkou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-na-cesty-na-hladove-navraty-domu  [On-line 20.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.