Ingredience
- zadní hovězí maso 1 kg
- cibule 500 g
- sůl, pepř 1 dávka
- majoránka 1 dávka
- stroužky česneku 3 kusy
- kostka hovězího bujonu 1 kus
- sušená červená paprika 1 dávka
- mletý kmín 1 špetka
- hladká mouka 1 dávka
- tuk, nejlépe sádlo nebo olej 1 dávka
na knedlík:
- housky 10 kusů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- nasekaná zelená petrželka 1 hrst
- špetka muškátového oříšku 1 špetka
- trochu mléka 1 dávka
- krupice dle potřeby 1 dávka
Cibuli orestujeme do zlatova, poté přidáme maso a kostku bujónu. Směs necháme dusit a poté ji zasypeme paprikou, majoránkou, přidáme trochu kmínu, podlijeme a dále dusíme, dokud maso není měkké. Vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme tekutinou a povaříme na chutnou omáčku. Dochutíme solí, pepřem a rozdrceným česnekem. Při podávání přidáme cibuli nakrájenou na tenká kolečka.
Na karlovarský knedlík pokrájíme housky a zvlhčíme se mlékem smíchaným se žloutky, z bílků ušleháme sníh. Do směsi přidáme trochu krupice, pokrájené petrželky, muškátového oříšku, osolíme ji a vytvarujeme větší koule, které vaříme v osolené vodě asi 15 minut.
Zdroj: Radošovský guláš s knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/radosovsky-gulas-s-knedlikem [On-line 20.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář