Suroviny
- rajčata 5 ks
- mleté vepřové maso 200 g
- sl
- pepř
- bazalka
- tymián
- sójová omáčka
- olej
- tvrdý sýr
Domácí houstičky:
- polohrubá mouka 500 g
- droždí 1 ks
- mléko 1/4 l
- cukr 1 malá lžička
- sůl 1 lžička
- Hera 50 g
- vejce 1 ks
- tuk
- vejce 1 ks
- kmín, mák, hrubá sůl
Plněná rajčata:Omyjeme rajčata a odkrojíme čepičku, tu uschováme. Vnitřek rajčat vydlabeme lžičkou do misky. Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji dozlatova, poté přidáme mleté maso a okořeníme dle chuti pepřem, solí, bazalkou, tymiánem a sójovou omáčkou. Přidáme vnitřky z rajčat a smažíme (dusíme), dokud není maso hotové. Hotovou směsí s částí sýra naplníme vydlabaná rajčata, navrch dáme zbytek sýra, posypeme bazalkou a dáme zapéct, než se sýr rozteče a rajčátka upečou.
Domácí houstičky: Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kváskem z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Z vykynutého těsta lžičkou vykrájíme kousky, na pomoučeném prkénku je rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech nebo papír, necháme chvilku kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem či kmínem, a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
Zdroj: Rajčata plněná mletým masem, zapečená se sýrem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rajcata-plnena-mletym-masem-zapecena-se-syrem [On-line 10.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář