Suroviny
- kypřící prášek 1 sáček
- krupice 1 hrnek
- slunečnicový olej 1 hrnek
- bílý jogurt 2 ks
- hladká mouka 1 hrnek
- cukr krystal 1 hrnek
- vanilkový cukr 4 sáčky
- vejce 4 ks
- pomerančová kůra
Na sirup:
- voda 2 hrnky
- cukr 2 hrnky
- šťáva z 1 citornu
Na domácí zmrzlinu:
- tatra mléko 1 ks
- Salko 1/2 plechovky
- šlehačka v prášku 1 sáček
- vanilkový cukr 2-4 sáček
Žloutky a cukr ušleháme. Přidáme olej a jogurt, mouku, prášek do pečiva a vanilku a ušleháme dohladka. Nakonec bílky ušleháme do tuhého sněhu a přimícháme opatrně k těstu. Vymažeme pekáč s máslem a vysypeme polohrubou moukou a vylijeme těsto do pekáče. Dáme péct na 15–20 minut, na 200°C. Po upečení propícháme buchtu špejlí a necháme vychladit.
Sirup: Spojíme vše dohromady, za občasného míchaní vaříme 5–10 minut. Necháme vychladnout. Poté pomalinku zalijeme sirupem. Buchtu servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
Na zmrzlinu: Tatru dáme do mrazáku, mixujeme 10–15minut, až se napění, přidáme pomalu šlehačku v prášku. Mícháme do ztuhnutí, nalijeme Salko a přidáme vanilku. Mrazíme 10 hodin!
Zdroj: Ravani s vanilkovou zmrzlinou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ravani-s-vanilkovou-zmrzlinou [On-line 06.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář