na restované cukety:
- cukety
olivový olej
prolisovaný česnek
tymián
sůl
bílý pepř
na holandskou omáčku:
- 200 ml bílého vína
60 ml vývaru
60 g žloutků
200 – 250 g másla
citron
sůl
bílý pepř
na mandlovou posypku:
- toastový chléb
plátky mandlí
máslo
sůl
Nakrájené cukety krátce orestujeme na oleji s česnekem a snítkou tymiánu. Osolíme je, opepříme a pod pokličkou necháme asi pět minut dojít. Mezitím si připravíme holandskou omáčku:
Nejdřív necháme varem zredukovat víno asi na třetinu. Až vychladne, smícháme ho s vlažným vývarem a žloutky, a na vodní lázni šleháme tak dlouho, až omáčka začne houstnout. Za velmi intenzivního šlehání pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a jakmile omáčka získá správnou konzistenci, dochutíme ji pár kapkami citronu, solí, pepřem, a okamžitě podáváme s restovanými cuketami. Na talíři vše doplníme vařenými bramborami a speciální posypkou z na másle opražené čerstvé strouhanky smíchané s na másle orestovanými plátky mandlí a špetkou soli.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/445-restovana-cuketa-s-holandskou-omackou-mandlovou-posypkou-a-bramborem/
Poslední tip, trik či komentář