6−8 porcí
1 kachna
- sůl
- směs celého koření (bobkový list, nové koření, jalovec, badyán, skořice)
Nádivka
- 2 lžíce kachního sádla
- 1 menší cibule
- snítka tymiánu
- 200 g kachních jater
- 1 lžička perníkového koření (pepř, hřebíček, skořice, nové koření, badyán)
- 2 rohlíky
- 50 ml 33% smetany
- 2 vejce
- hrst plocholisté petrželky
- sůl
Kachnu vykostíme, maso prokrojíme, naklepeme přes potravinářskou folii, osolíme a opepříme.
Játra očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky. Na dvou lžících sádla opečeme cibuli, přidáme tymián, perníkové koření, nakrájená játra, opečeme, osolíme, přidáme nakrájené rohlíky a zalijeme smetanou. Necháme zchladnout a vmícháme vejce a nasekanou petrželku.
Na střed plátu kachního masa rozprostřeme nádivku, zabalíme, svážeme provázkem a osolíme.
Na dno pekáče rozložíme na menší kusy nasekané kachní kosti, vložíme roládu, přidáme směs celého koření, podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a při 160 °C pečeme 2−3 hodiny.
Roládu vyjmeme, odstraníme provázek a opečeme na sádle dozlatova.
Kosti s výpekem přelijeme do hrnce, vydusíme na tuk, scedíme, případně
dochutíme solí.
Roládu krájíme na plátky a podávat můžeme s kukuřičnou polentou, bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.
Zdroj: Rolka z kachny s perníkovou nádivkou s kachními játrya; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1370-rolka-z-kachny-s-pernikovou-nadivkou-s-kachnimi-jatry/ [On-line 18.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář