Ingredience:
- 1 lžíce hrubé soli
- 2 lžíce nahrubo drceného pepře
- 3 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn – posekaný
- petrželka – posekaná
- 4 lžíce olivového oleje
- 1,5kg hovězího roštěnce, pokud možno s kostí
- 1kg brambor typu C
- 1 konzerva malých bílých fazolí – scezené, propláchnuté
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- muškátový oříšek k nastrouhání
- máslo
- 1 svazek šalotek
- 40g třtinového cukru
- 1kg mraženého hrášku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Předehřejeme troubu na 220 °C, smícháme sůl, pepř, česnek, rozmarýn, petrželku a olivový olej. Směs vetřeme do masa v celku. Položíme do pekáče nejlépe s mřížkou a pečeme půl hodiny, pak ztlumíme troubu na 160 °C a pečeme ještě hodinu a 20 minut. Troubu vypneme a maso necháme půl hodiny odpočívat. Poté servírujeme.
Kaše: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, brambory scedíme, hrncem zatřepeme, aby se brambory rozpadly, přidáme máslo a teplou smetanu a důkladně rozmačkáme na jemnou kaši. Vmícháme fazolky, osolíme dle chuti, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a podáváme.
Hrášek: šalotky oloupeme, pokrájíme na čtvrtiny a promícháme s cukrem, opékáme na rozpálené pánvi, dokud šalotky nezkaramelizují a nezezlátnou. Mezitím vaříme 2 minuty mražený hrášek v horké osolené vodě, a když je měkký, přidáme k šalotkám a chvilku opékáme. Poté osolíme, opepříme a podáváme. K hrášku můžeme přidat šťávu z jednoho citronu a mátu.
Zdroj: Roštěnec v bylinkové krustě, kaše; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rostenec-v-bylinkove-kruste-kase [On-line 29.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář