reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Rybí polévka

Suroviny:

  • hlavy, kostry a odřezky z kapra
  • mlíčí nebo jikry
  • nové koření
  • bobkový list
  • mrkev
  • cibule
  • šalotka
  • celer
  • petržel
  • muškátový oříšek
  • hladká mouka
  • rohlík
  • máslo
  • sůl, pepř

Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (pozor! Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká „jako prase“!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.

Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku.

Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo.

Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C do zlatova, čas od času promícháme.

Před servírováním krutonky přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme.

Zdroj: Rybí polévka; Teď vaří  šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/vanocni-klasika-podle-zdenka-pohlreicha?special=758795  [On-line 15.12.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.