Suroviny:
- hlavy, kostry a odřezky z kapra
- mlíčí nebo jikry
- nové koření
- bobkový list
- mrkev
- cibule
- šalotka
- celer
- petržel
- muškátový oříšek
- hladká mouka
- rohlík
- máslo
- sůl, pepř
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (pozor! Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká „jako prase“!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.
Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku.
Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo.
Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C do zlatova, čas od času promícháme.
Před servírováním krutonky přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme.
Zdroj: Rybí polévka; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/vanocni-klasika-podle-zdenka-pohlreicha?special=758795 [On-line 15.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář