- hlavy, kosti a ořezky z ryb
mrkev, petržel, celer s natí
cibule
slunečnicový olej
plody moře (sépie, mušle aj.)
nové koření
celý pepř
rozmarýn
šafrán
česnek podle chuti
sůl, mletý pepř, chilli
Hlavy, kosti a ořezky z ryb povaříme, dokud se na hladině nevytvoří pěna, kterou sebereme. Přidáme nové koření a celý pepř, nahrubo nakrájenou zeleninu a cibuli, snítku rozmarýnu a po půl hodině varu scedíme. Mezitím si nakrájíme na menší hranolky mrkev, celer, petržel a najemno cibuli, vše krátce orestujeme na oleji spolu se špetkou šafránu, zalijeme připraveným rybím vývarem a povaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme nakrájené plody moře a na kostky nakrájený filet pstruha, a nakonec dochutíme trochou chilli, mletého pepře, osolíme a 5 minut povaříme.
Polévka se podává s omáčkou aioli a rozpečenou bagetou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/25-rybi-polevka-na-zpusob-bouillabaisse/
Poslední tip, trik či komentář