4 porce
- 1,5 kg kapra
- 25 dkg cibule
- 2 zelené papriky
- 1 rajče
- mletá červená paprika
- sůl
- pálivá paprika podle individuální chuti
Kapra vykucháme a očistíme, pokud jsou v něm jikry nebo mlíčí, dáme je stranou.
Potom rybu vykostíme, kousky filé opatříme zářezy (kůstky tvaru písmene y na mnoha místech přeřízneme).
Rybí hlavu a kosti s cibulí a troškou soli vaříme tak dlouho, dokud se kosti a hlava pořádně nerozvaří. Používáme jen tolik vody, kolik je k uvaření hutného vývaru bezpodmínečně třeba.
Hotovou polévku přepasírujeme přes cedník. Mletou papriku pak sypeme do omastku, který vyplave na povrch polévky, a považujeme-li to za nutné, jídlo ještě dochutíme. Přihodíme zelenou papriku a rajčata, kdo to má rád, může je v polévce také rozvařit.Nakonec přidáme jikry nebo mlíčí a rozkrájené filé.
Na mírném plameni bez míchání počkáme, až polévka opět dosáhne bodu varu, a pak ji ještě několik minut povaříme.
Zdroj: TV Paprika Učíme se vařit http://tvpaprika.hu/cs/node/3637
Poslední tip, trik či komentář