Suroviny:
- dlouhozrnná rýže
- cca 1/2 litru mléka
- kandované ovoce
- mango
- rum
- želatina
- cukr
- vanilkový lusk
- sůl
V hrnci svaříme mléko se špetkou kvalitní soli. Do misky si připravíme kandované ovoce, pokapeme ho rumem a necháme chvíli nasát. V další mističce si připravíme želatinu, nejlépe plátkovou, protože není náročná na přípravu.
Propláchnutou dlouhozrnnou rýži přidáme do mléka, promícháme a přisypeme asi dvě lžíce cukru.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a oboje přidáme do hrnce.
Když se mléko odpaří a rýže je měkká, vyndáme vanilkový lusk a vmícháme kandované ovoce s rumem. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji do rýže. Horkou směs nandáme do připravených skleniček, necháme chvíli zchladnout a pak přemístíme do lednice.
Mezitím si v míse našleháme šlehačku. Vychlazenou rýži vyndáme z ledničky, navrstvíme nakrájené mango a navrch dáme trochu šlehačky. Můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty a podáváme.
Zdroj: RÝŽE PODLE CÍSAŘOVNY; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/ted-vari-sef-ii-recepty-ze-2-dilu-ryze?special=758795 [On-line 26.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář