reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sacher dort

na korpus:

  • 180 g bílků
    100 g žloutků
    180 g cukru krystal
    70 g hladké mouky
    40 g hrubé mouky
    50 g kakaa
    75 g oleje

na čokoládovou polevu:

  • 180 g cukru krystal
    180 ml vody
    140 g čokolády
    lžička másla

na dokončení:

  • cca 200 g meruňkového džemu
    těžká pařížská šlehačka (nebo džem)
    našlehaná smetana

Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit polevu. Vodu s cukrem rozmícháme a uvedeme k varu. Pomocí teploměru kontrolujeme teplotu. Jakmile vystoupí na 103 stupňů, stáhneme cukrový roztok ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Poté ho smícháme s čokoládou, kterou jsme si předem rozpustili s máslem, a poleva je hotová.
A můžeme začít s plněním dortu. Korpus na sacher dort rozřízneme na tři pláty, které spojíme meruňkovým džemem. Drobné nerovnosti na povrchu zarovnáme opět džemem, nebo těžkou pařížskou šlehačkou. Dort zalijeme čokoládovou polevou a případně podle vlastní fantazie ozdobíme, a pokud ho na talířku doplníme našlehanou smetanou, iluze prvorepublikové kavárny bude dokonalá.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/209-sacher-dort/

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


− 3 = dva


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.