Suroviny
- čokoláda na vaření 160 g
- máslo 160 g
- čokoláda na vaření 240 g
- cukr krupice 80 g
- vejce 6 ks
- cukr moučka 80 g
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 160 g
- meruňková marmeláda 1 sklenka
Nejdříve našleháme do pěny změklé máslo s moučkovým cukrem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky.
Mezitím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu do těsta. Stačí obyčejná čokoláda na vaření, ale čím kvalitnější, tím bude dort lepší. Do máslové pěny pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Pak přidáme 6 žloutků a pomalu šleháme do pěny.
Z bílků, špetky soli a krupicového cukru si vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty pomalu spojíme dohromady a nakonec pomalu přisypeme hladkou mouku. Těsto, které není tekuté, musí být pevně našlehané. Dáme je do vymazané a vysypané dortové formy – může mít menší průměr než 24 cm. Pečeme při 175 °C zhruba 45 minut.
Vychladlý korpus rozřízneme napůl a potřeme meruňkovou marmeládou. Celý korpus pak potřeme marmeládou ještě zvenku, necháme na chvíli zchladit v lednici a nakonec na celý dort rovnoměrně naneseme čokoládovou polevu z rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout, můžeme dozdobit šlehačkou.
Zdroj: Sacherův dort s domácí šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sacheruv-dort-s-domaci-slehackou [On-line 25.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář