reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sacherův dort

Suroviny:

  • 150 g čokolády (60 -70 %)
  • 6 velkých vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 30 g kakaa holandského typu
  • 200 g dobré meruňkové marmelády
  • ušlehaná smetana 33% a více k podávání

Na polevu:

  • 200 g čokolády na vaření (60 -70%)
  • asi 4 lžíce smetany 33% a více

Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni (do většího hrnce vložte menší kastrůlek, mezi ně nalijte horkou vodu, a čokoládu rozpusťte v kastrůlku). Když se rozpustí, plamen vypněte, kastrůlek vyndejte z vodní lázně a pokračujte: 2 vejce a čtyři žloutky ušlehejte do pěny. Postupně do ní zašlehejte i polovinu cukru, vanilkový cukr, rozpuštěnou tekutou čokoládu (neměla by ale už být horká). Máslo si v misce vymíchejte, aby změklo a získalo hebkou strukturu. Pak ho přimíchejte k vaječné směsi.

Mouku si v jiné míse smíchejte s práškem do pečiva a také ji přidejte ke směsi. Přidejte i kakao a vyšlehejte hladkou hmotu.

Ze zbylých 4 bílků si vyšlehejte sníh. Když už je pěkně tuhý, Vešlehejte do něj i druhou polovinu cukru. Pak sníh opatrně vmíchejte do těsta.

Troubu rozpalte na 175°C, pokud máte horkovzduch, použijte ho. Z pečicího papíru vykrojte kolo o velikosti vaší dortové formy, vymažte ji máslem a vyložte jím dno a nalijte do ní těsto. Pečte cca 35 – 45 minut, propečení poznáte tak, že píchnete špejli do středu dortu a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo. Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Vychladlý korpus vyndejte z formy a prokrojte ho dlouhým nožem. Marmeládu promíchejte v mističce a dvěma třetinami marmelády potřete spodní díl dortu a zakryjte horním. Je-li povrch dortu nerovný, seřízněte hrboly a postavte ho dnem vzhůru, tak abyste nahoře získali rovnou plochu, a potřete ho po stranách i nahoře tenkou vrstvou marmelády.

Čokoládu na polevu dejte do kastrůlku se 4 lžícemi smetany a opět rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Touto polevou potřete dort shora i po stranách a nechte ztuhnout v lednici. Nejlepší je druhý den, po rozležení.

Podávejte s ušlehanou šlehačkou, která ale patří vedle dortu na talířek, nikoliv na dort. Sacher nechávejte pouze čokoládový.

Prima tip: Použijte hladkou marmeládu bez kousků ovoce. Dělaly by pod polevou neplechu.

Zdroj: Sacherův dort; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim  [On-line 16.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.