Suroviny
- rýže Arborio nebo Carneoli 500 g
- suché bílé víno 200 g
- zeleninový vývar (přecezený) 1 l
- šafrán 1 g
- sůl
- pepř
- olivový olej
- bílá cibule 1 ks
- parmezán 100 g
- vychlazené máslo 150 g
- pražma (dorada) 2 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř
Nejprve si vykostíme obě ryby od hlavy přes páteř k ocasu. Připravíme si porce, které pak budeme podávat.
V kastrole si na olivovém oleji opečeme cibuli, nakrájenou na kostičky, přidáme rýži a pečlivě ji orestujeme, aby se rovnoměrně obalila v oleji. Poté přidáme šafrán a zamícháme. Následně přilijeme víno a stále mícháme, aby se nám rizoto nespálilo. Když se víno vyvaří, přiléváme po naběračkách postupně vývar. Tento proces opakujeme tolikrát, až rýže změkne a je krémová. Ve finální části odstavíme z plotny, přidáme nastrouhaný parmezán a vychlazené máslo, promícháme, čímž rizoto zjemníme. Již nevaříme a necháme pod utěrkou odpočinout.
Mezitím si rozpálíme pánev a jen osolené a opepřené rybí filety opečeme krátce na pánvi z obou stran – nejprve kůží dolů. Takto upravenou doradu servírujeme položenou na rizotu a doplněnou chipsem z parmazánu.
Zdroj: Šafránové rizoto s doradou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/safranove-rizoto-s-doradou [On-line 03.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář