4–6 porcí
Sezamovo-zázvorový dresink
- 40 ml rýžového octa
- 60 ml limetkové šťávy
- 40 g palmového nebo třtinového cukru
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžíce čerstvého zázvoru na kostičky
- 1 lžíce šalotky na kostičky
- 1 stroužek nadrobno sekaného česneku
- 1 lžička červené thajské kari pasty
- šťáva a kůra z jedné limetky
- 60 ml burákového oleje
- 2 lžíce sezamového oleje
- čerstvý koriandr
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Všechny uvedené ingredience smícháme, čerstvě nasekaný koriandr přidáme až na závěr.
Část dresinku použijeme na marinování masa.
Steak a salát
- 400−600 g hovězího masa na steak (svíčková, roštěnec, flank)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
- půl hlávky římského salátu
- 4 hrsti čerstvého mladého špenátu
- 1 cibule
- 1 chilli paprička
- 100 g žampionů nebo shiitake
- hrst buráků
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- hrst sekané thajské bazalky
- hrst sekané máty
- 2 jarní cibulky
- 4 ředkvičky
- ½ červené cibule
- 1 lžíce černého a bílého sezamového semínka
- vlasové rýžové nudle a olej na smažení
- limetka a máta na ozdobu
Plát masa marinujeme v části výše uvedeného dresinku, ponecháme takto 2 hodiny. Poté z masa otřeme marinádu a opečeme na grilovací pánvi zprudka z obou stran 2 minuty a dopečeme v troubě vyhřáté na 120 °C 10−15 minut. Maso necháme „vydechnout“, krájíme na tenké plátky a podáváme se salátem.
Těsně před podáváním promícháme dresink s nakrájenou zeleninou, žampiony a bylinkami.
Nudle osmažíme po jednotlivých porcích ve velmi rozpáleném oleji, ani ne během vteřiny vyběhnou, ihned vyjmeme na savý papír.
Zdroj: Salát na thajský způsob se zataženým hovězím steakem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1544-salat-na-thajsky-zpusob-se-zatazenym-hovezim-steakem/ [On-line 14.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář