Suroviny:
- 1 grilované nebo upečené kuřecí prso
- 4 silnější plátky anglické slaniny nebo jiné prorostlejší slaniny
- 2 housky
- 2 zralá avokáda
- 1 římský salát, nebo jiný s pevným listem
- 200 g červených fazolí z konzervy, propláchnutých a okapaných
- 200 g kukuřice z konzervy, okapané
- 15 cherry rajčátek, na poloviny
- 1 červená cibule, na tenké kroužky
Dresink:
- 100 g kysané smetany
- 100 ml olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžíce medu
Všechny přísady na dresink si promíchejte (nebo protřepejte v zavařovací skleničce).
Kuře pokrájejte na tenké plátky i s kůží.
Anglickou slaninu pokrájejte na větší proužky a opečte ji na pánvi. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a přihoďte je ke slanině. Obojí za občasného promíchání nechte opékat dozlatova. Houstičky vsáknou tuk ze slaniny, což je chuťově výborné, ale pokud se bráníte každé kalorii, radši je vynechte a do salátu použijte jen vypečenou slaninu bez tuku…
Avokáda podélně prořízněte, rozdělte zakroucením na dvě poloviny, do pecky zasekněte nůž a vytočte ji ven, a potom polévkovou lžící zajeďte mezi dužinu a slupku a oddělte tak dužinu avokáda. Tu pak pokrájejte na kostičky a zakápněte ji citronovou šťávou.
Do salátové mísy dejte očištěné nakrájené listy salátu, na něj dejte slité, propláchnuté a okapané fazole a kukuřici. Přidejte rozpůlená rajčátka, jemné kroužky cibule a avokádo a zlehka promíchejte. Salát přelijte dresinkem a teprve pak na něj narovnejte plátky kuřete a posypejte je slaninou s houstičkami.
Tip: máte-li intoleranci na mléčné výrobky, nahraďte smetanu v zálivce půlkou rozmačkaného avokáda nebo salát zalijte jenom zálivkou z oleje.
Zdroj: Salát s kuřetem a avokádem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-uz-se-brzy-seri [On-line 06.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář