Suroviny:
- 300 g fazolí
- mrkev
- řapíkatý celer
- cibule
- badyán
- hřebíček
- citron
- pórek
- ocet balzamiko
- česnek
- mandle
- olivový olej
- sůl, pepř
- tymián
- oregano
- rozmarýn
- petrželka
- pažitka
- bazalka
Fazole zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Pak vodu i s fazolemi přelijeme do hrnce, přidáme mrkev, řapíkatý celer, cibuli, hřebíček, kousek badyánu a kůru z půlky citronu. A nakonec také tzv. bouquet garni, což je svazek bylinek – do listu pórku zabalíme čerstvé bylinky, jako je tymián, oregano, rozmarýn, petržel… Zavážeme provázkem a vhodíme do hrnce. Přikryjeme pokličkou a vaříme, asi po hodině fazole osolíme a dovaříme úplně do měkka.
Poté fazole slijeme a necháme zchladnout, vyndáme z nich zeleninu, koření.
Zchladlé fazole nasypeme do mísy, k nim nakrájíme vařenou citronovou kůru a vařenou zeleninu, zakápneme balzamikem a olivovým olejem. Dochutíme pepřem a solí, čerstvou pažitkou, bazalkou a petrželkou, můžeme osvěžit citronovou šťávou, promícháme.
V kastrůlku rozehřejeme olivový olej, v kterém dozlatova orestujeme plátky česneku a sekané mandle. Směs pak promícháme se salátem a podáváme.
Zdroj: SALÁT Z FAZOLÍ; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-od-sefa-takto-upravenym-lusteninam-nelze-odolat?special=758795 [On-line 11.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář