4 porce
- 25 dkg plodů moře
- 10 dkg celerové natě
- 10 dkg fenyklu
- 30 dkg žitného chleba
- 1 dl olivového oleje
- 2 citrony
- 1 kalifornská paprika
- 3 stroužky česneku
- 1 svazeček petržele
- 2 dl vína 333 Cuvée
- sůl
- bílý pepř
Drobné mořské živočichy, zvané plody moře, si předvaříme ve slané vodě, do které přidáme citrom, česnek a petrželku. V tomto nálevu však budeme mořské plody blanšírovat pouze dvě minuty.
Papriku nakrájíme na kolečka a začneme ji dusit na olivovém oleji. Přidáme tence nasekaný fenykl. Znovu trochu podusíme, osolíme a opepříme. Potom k zelenině přisypeme nahrubo nasekanou petržel a česnek, načež vše zalijeme vínem 333 Cuvée. Počkáme, až se víno odpaří, a pak zakapeme trochou citronové šťávy. Za několik minut stáhneme dušenou zeleninu s plotny a necháme vychladnout.
Vychladlé mořské plody smícháme s rovněž vychladlou zeleninovou směsí. Zakapeme znovu citronovou šťávou a troškou olivového oleje – a pak už salát poputuje na několik hodin do chladničky.
Z chleba nakrájíme krajíčky, které si opečeme. Pěkně s citem je rozmístíme na talíři a potom na ně nakládáme pestrý salát z mořských plodů. Každou porci můžeme ozdobit dílkem citronu a petrželkou.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3597
Poslední tip, trik či komentář