Suroviny
- tymián 10 větviček
- červená řepa 4 ks
- rozmarýn 8 větviček
- česnek 1/2 palice
- pomeranč 3 ks
- kozí sýr s uslšchtilou plísní 60 g
- balzamikový ocet 7 lžiček
- olivový olej 1 lžíce
- mandlové lupínky 2 hrsti
- rukola 4 hrsti
Rozehřejte troubu na 200°C.Řepu pořádně omyjte kartáčkem, ale neloupejte.Připravte si velký plát alobalu (nejlépe dvojitý), na který položíte dvě řepy obložené polovinou bylinek.Přidejte čtvrtinu oloupaných stroužků česneku, osolte a opepřete. Pořádně pokapejte lžící olivového oleje.Nakonec zakápněte 3 lžičkami balsamica a zabalte do velmi pevného balíčku.Vložte do vyhřáté trouby na hodinu a půl péct.
Zatímco se vám řepa peče, nachystejte si pomeranče.Ostrým nožem okrájejte kůru i s bílou částí, až vám zůstane jen šťavnatá dužina.Takto oloupaný pomeranč nakrájejte na tenká kolečka.Stejně tak si nakrájejte i kozí sýr, tentokrát na půlkolečka.Na rozehřáté pánvi nasucho (tedy bez přidaného oleje) opražte plátky mandlí dozlatova.
Jakmile je řepa upečená, nechte ji vychladnout a pomocí škrabky oloupejte slupku. Naporcujte, promíchejte se zbytkem surovin a zakapejte zbytkem olivového oleje a octa, posypejte lupínky. Podávejte s domácí bagetkou z kynutého těsta.
Zdroj: Salát z pečené červené řepy, domácí bagetka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/salat-z-pecene-cervene-repy-domaci-bagetka [On-line 16.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář