- 1 kg vepřové krkovice bez kosti
- ½ kg libové anglické slaniny
- 5 menších cibulí
- palice česneku
- ½ l červeného vína nebo 5 lžic octa
- ½ šálku oleje
- sůl, pepř
- kuličky jalovce (pokud máme)
- zelená nať (petržel, kopr a jiné bylinky)
salát zeleninový
- 1 menší čínské zelí nebo 1 ledový salát
- 4 rajčata
- ½ salátové okurky
- 1 červená paprika
- olivy (černé i zelené)
- balkánský sýr
- sůl, pepř
- olivový olej
salát cibulový
- 5 větších cibulí
- 1–2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl, pepř
- olej
- ½ l vody
Maso nakrájíme na kostky, slaninu na silnější plátky (ve velikosti kostek masa). Dochutíme drceným česnekem, solí, pepřem, jalovcem a posekanými bylinkami. Zalijeme olejem, vínem nebo octem a dobře promícháme. Poklademe kolečky cibule a zatížíme poklicí, aby maso bylo v nálevu. Necháme v lednici nejméně přes noc nebo i 2 až 3 dny.
Maso napichujeme na grilovací jehly nebo špejle, střídáme se slaninou a kolečky cibule a opékáme na grilu nebo v troubě asi 20 minut. Pozor – nespálit a nevysušit!
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Vychladlé rozřízneme podélně na poloviny a poklademe hrudkami másla, které jsme utřeli s posekanými bylinkami a česnekem. Dáme zapéct na plech s olejem do trouby dozlatova.
Zelí na salát nakrájíme na proužky (případně salát natrháme rukou na menší kousky), přidáme na měsíčky nakrájená rajčata, na půlkolečka nakrájenou okurku, proužky paprik a olivy. Osolíme, opepříme, přidáme trochu oleje, promícháme a nahoru nadrobíme balkánský sýr.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a spaříme 10 minut ve vřelé vodě. Necháme okapat a zalijeme sladkokyselou zálivkou z octa, cukru, soli, pepře, oleje a vody (množství upravíme podle své chuti). Podáváme vychlazený.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/saslik-s-pecenymi-brambory [On-line 7.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář