reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Schwarzwaldská roláda se špenátem a bramborovým knedlíkem

  • vepřová kýta 600 g
  • vepřová panenka 250 g
  • schwarzwaldská šunka 100 g
  • slanina 100 g
  • sůl
  • drcený kmín 1 lžička
  • tymián (nebo několik snítek čerstvých bylinek) 1 lžička
  • sypké dochucovadlo (podravka, vegeta)“ 1 špetka
  • hladká mouka 1 lžíce

 

Špenát

  • mražený špenátový protlak 1.5 kostky
  • větší cibule 1 kus
  • stolní olej 0.5 dl
  • česnek 2 stroužku
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka 1 lžíce
  • 1 vejce
  • bujon 1 kostka (nebo vývar)

 

Bramborové knedlíky

  • ve slupce uvařené brambory 500 g
  • hrubá mouka 1 šálek
  • vejce 1 kusu
  • sůl 1 lžička
  • solamyl 1 lžíce

 

Omytou vepřovou kýtu rozkrojíme na tenký větší celistvý plát. Naklepeme, osolíme a posypeme drobně posekaným tymiánem. Na plát položíme plátky schwarzwaldské šunky, na které položíme na plát rozříznutou vepřovou panenku, kterou opět posypeme solí a tymiánem. Na panenku položíme několik plátků slaniny. Plát zavineme a zavážeme nebo zajistíme párátky. Roládu vložíme na pekáč, posypeme drceným kmínem a obložíme několika plátky slaniny a snítkou tymiánu. Přiměřeně podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě za občasného podlévání pečeme doměkka asi dvě hodiny. V závěru přidáme mouku rozšlehanou ve vodě, kterou šťávu zahustíme, a provaříme. Šťávu dochutíme podle potřeby solí, případně sypkým dochucovadlem. Maso nakrájíme na středně tenké plátky, aby vynikla mozaika použitých ingrediencí. Při podávání přelijeme šťávou a ozdobíme snítkou tymiánu.

Zatímco se maso peče, uděláme špenát. Drobně nakrájenou cibulku opečeme na oleji mírně dozlatova, přidáme na kousky rozkrájený zmrazený špenátový protlak, sůl, pepř a masovou kostku. Ve chvíli, kdy se špenát zcela rozpustí, dusíme za občasného míchání asi pět minut na mírném ohni. Potom zahustíme trochou ve vodě rozšlehané mouky a krátce provaříme. Za stálého míchání přidáme rozklepnuté vejce a na závěr prolisovaný česnek.

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a pomeleme (nebo na jemném struhadle nastrouháme). Přidáme hrnek hrubé mouky, vejce a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto, z nějž vyválíme na stole lehce posypaném Solamylem dvě stejně velké šišky, které vložíme do vařící osolené vody. Odlepíme ode dna a zlehka vaříme asi 25 minut, než šišky vyplavou. Jednou otočíme, vyjmeme a krájíme na tenké plátky, které podáváme jako přílohu.

Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/schwarzwaldska-rolada-se-spenatem-bramborovym-knedlikem [On-line 16.12.2011]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.