Ingredience
těsto:
- vejce – žloutky a bílky zvlášť 7 kusů
- krupicový cukr 150 g
- vanilkový lusk 1 kus
- jemně strouhaná hořká čokoláda 150 g
- hladká mouka 150 g
- prášek do pečiva 3 lžičky
náplň:
- višňový kompot 1 sklenice
- smetana ke šlehání 750 ml
- moučkový cukr 50 g
- šťáva z kompotu 3 lžíce
na ozdobení:
- čokoládové hoblinky 100 g
- celé višně 16 kusů
1. Žloutky a 100 g cukru utřeme do pěny. Z vanilkového lusku vyškrabeme dřeň a společně s mandlemi a čokoládou vmícháme do žloutkové pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
2. Z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do čokoládového těsta. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme 45 – 50 minut při 180 stupních, upečený korpus necháme vychladnout a ideálně rozležet do druhého dne.
3. Višňový kompot slijeme, šťávu zachytíme. Stranou si odděláme šestnáct višní na dozdobení. Smetanu vyšleháme s cukrem dotuha a při šlehání přidáme tři lžíce šťávy z kompotu. Korpus prořízneme na tři pláty a všechny postupně poléváme šťávou z višní.
4. Spodní plát potřeme třetinou šlehačky, na ni poklademe polovinu vypeckovaných višní, přiklopíme prostředním plátem a postup opakujeme.
5. Celý dort potřeme šlehačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami. Ozdobíme šestnácti kopečky šlehačky a na každý položíme jednu višni.
Zdroj: Schwarzwaldský dort; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/schwarzwaldsky-dort [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář