Ingredience – korpus:
- 40 g hrubé mouky
- 40 g škrobové moučky
- 1 kávová lžička prášku na pečení
- 50 g mletých ořechů
- 40 g kakaa
- 125 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 4 lžíce vařící vody
- 4 šlehačky
- 2 vanilkové cukry
- 2 ztužovače do šlehačky
Ingredience – náplň:
- 1 višňový vypeckovaný kompot
- 1,5 lžíce škrobové moučky
- 2 vanilkové cukry
- skořice celá
- 1 dcl griotky
Upečeme si korpus: Našleháme si 4 bílky s 25g cukru a špetkou soli – uložíme do lednice. V míse šleháme 4 žloutky se 4 lžíci horké vody (vodu přidáváme opatrně za stálého šlehání) přidáme 100 g cukru a stále šleháme až do zhoustnutí. Pak přisypeme kakao, škrobovou moučku, ořechy, mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Přendáme do vymazané formy a pečeme 25 minut při 200 °C, dokud se střed dortu nelepí na párátko.
Uvaříme si náplň: Vylijeme do hrnce šťávu z třešní, přidáme 1,5 lžíce škrobové moučky, 2 vanilkové cukry, celou skořici, 1 dcl griotky a necháme svařit do zhoustnutí. Dáme vychladit. Vyšleháme šlehačku.
Po vychladnutí korpusu rozkrojíme na polovinu a můžeme pokapat ještě griotkou, naneseme vychladlou hmotu, šlehačku a přikryjeme druhým plátem. Natřeme celý dort šlehačkou, ozdobíme a podáváme.
Zdroj: Schwarzwaldský dort; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/schwarzwaldsky-dort-0 [On-line 03.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář