8 porcí
- 800 g vepřové plece
- 400 g libovější části vepřového bůčku
- 120 g vepřového sádla
- 300 g cibule
- 4 bobkové listy
- 5−6 lžic sladké mleté papriky
- asi 1 l vody
- 800 g kysaného zelí
- drcený kmín
- sůl
- 1 syrová brambora
- vinný ocet
- 200 ml 33% smetany
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a okmínujeme. Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme bobkový list, maso a důkladně opečeme. Poté vmícháme papriku a krátce osmahneme, zalijeme vodou, zamícháme a dusíme zvolna pod pokličkou doměkka. Přidáme pokrájené zelí, najemno nastrouhanou bramboru, povaříme 10 minut, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme octem a solí.
Houskový knedlík
- 6 housek nebo rohlíků
- 80 g másla
- 800 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 250 ml sodovky
- sůl
Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na másle dozlatova.
Do misky prosejeme mouku, přidáme sůl, žloutek, vejce, mléko, sodovku a vypracujeme hladké řidší těsto, do kterého vmícháme prochladlou žemli.
Z těsta vytvarujeme dva válečky a vaříme v osolené vodě 25 minut. Po uvaření nakrájíme na plátky a podáváme.
Zdroj: Segedínský guláš; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1557-segedinsky-gulas/ [On-line 07.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář