Ingredience
sekaná:
- hovězí (ideálně lehce prorostlý krk) 1 kg
- vepřové (prorostlá plec) 1 kg
- sůl 30 g
- drcený pepř 1 lžička
- půl lžičky nového mletého koření 1 dávka
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžička
- lístky čerstvé majoránky 1 dávka
- housky 5 kusů
- vejce 5 kusů
- mléko 500 ml
bramborový salát:
- brambory 1500 g
- větší mrkve 2 kusy
- čtvrt celeru 1 dávka
- kořenová petržel 2 kusy
- sterilovaný hrášek (střední velikost) 1 konzerva
- sterilované okurky 8 kusů
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- střední cibule 2 kusy
- gothajský salám 200 g
- vejce 4 kusy
- muškátový oříšek 1 špetka
- majonéza hellmanns 440 ml
- citronová šťáva na dochucení 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Maso nejlépe dva dny předem nakrájíme na větší kusy a nasolíme.
2. Nejprve umeleme hovězí maso s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka. Minimálně dvakrát! Dáme vychladit do lednice.
3. Vepřové umeleme s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem. Vychlazené hovězí a vepřové smícháme a ještě jednou naposledy semeleme.
4. Předehřejeme troubu na 180 °C. Maso zformujeme a několikrát jím pleskneme o pracovní desku. Vytvarujeme dvě šišky, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a podlejeme trochou vody. Pečeme 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou zpočátku stále poléváme. Maso by se jinak začalo spékat a pustilo by příliš šťávy.
5. Konzumní brambory salátového typu omyjeme a vložíme do hrnce. Uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Připravíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme doměkka. Vychladlé brambory také oloupeme a protlačením z nich do velké mísy vytvoříme nudličky. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, přidáme sterilovaný hrášek. V části nálevu z hrášku rozmícháme dvě lžíce hořčice a nalijeme do mísy. Salám nakrájíme najemno. Stejně jako cibule, které vložíme do cedníku a třikrát prolijeme vařící vodou. Přidáme do mísy a ke směsi nastrouháme čtyři natvrdo uvařená vejce. Opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vše promícháme rukou, větší kusy brambor ještě lehce rozmělníme. Necháme uležet do příštího dne. Teprve pak přidáme majonézu, důkladně promícháme a dochutíme citronem. A můžeme podávat k sekané.
Zdroj: Sekaná Franty Kšány; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sekana-franty-ksany [On-line 28.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář