reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sekaná Franty Kšány

Ingredience
sekaná:

  • hovězí (ideálně lehce prorostlý krk) 1 kg
  • vepřové (prorostlá plec) 1 kg
  • sůl 30 g
  • drcený pepř 1 lžička
  • půl lžičky nového mletého koření 1 dávka
  • čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžička
  • lístky čerstvé majoránky 1 dávka
  • housky 5 kusů
  • vejce 5 kusů
  • mléko 500 ml

bramborový salát:

  • brambory 1500 g
  • větší mrkve 2 kusy
  • čtvrt celeru 1 dávka
  • kořenová petržel 2 kusy
  • sterilovaný hrášek (střední velikost) 1 konzerva
  • sterilované okurky 8 kusů
  • plnotučná hořčice 2 lžíce
  • střední cibule 2 kusy
  • gothajský salám 200 g
  • vejce 4 kusy
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • majonéza hellmanns 440 ml
  • citronová šťáva na dochucení 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka

1. Maso nejlépe dva dny předem nakrájíme na větší kusy a nasolíme.

2. Nejprve umeleme hovězí maso s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka. Minimálně dvakrát! Dáme vychladit do lednice.

3. Vepřové umeleme s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem. Vychlazené hovězí a vepřové smícháme a ještě jednou naposledy semeleme.

4. Předehřejeme troubu na 180 °C. Maso zformujeme a několikrát jím pleskneme o pracovní desku. Vytvarujeme dvě šišky, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a podlejeme trochou vody. Pečeme 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou zpočátku stále poléváme. Maso by se jinak začalo spékat a pustilo by příliš šťávy.

5. Konzumní brambory salátového typu omyjeme a vložíme do hrnce. Uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Připravíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme doměkka. Vychladlé brambory také oloupeme a protlačením z nich do velké mísy vytvoříme nudličky. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, přidáme sterilovaný hrášek. V části nálevu z hrášku rozmícháme dvě lžíce hořčice a nalijeme do mísy. Salám nakrájíme najemno. Stejně jako cibule, které vložíme do cedníku a třikrát prolijeme vařící vodou. Přidáme do mísy a ke směsi nastrouháme čtyři natvrdo uvařená vejce. Opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vše promícháme rukou, větší kusy brambor ještě lehce rozmělníme. Necháme uležet do příštího dne. Teprve pak přidáme majonézu, důkladně promícháme a dochutíme citronem. A můžeme podávat k sekané.

Zdroj: Sekaná Franty Kšány; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sekana-franty-ksany [On-line 28.09.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.