10 porcí
- 1 selátko o váze 4−5 kg
- 5 mrkví
- 5 stonků řapíkatého celeru
- 3 cibule
- 1 palička česneku
- 200 g másla
- 6 bobkových listů
- kmín
- sůl
- středně pálivá německá hořčice
- 1 l hovězího vývaru
Selátko naporcujeme a kůži nařežeme, osolíme, okmínujeme a na stranách bez kůže potřeme hořčicí.
Zeleninu nakrájíme nahrubo a na másle ji opečeme dozlatova, přidáme bobkový list a kmín.
Maso vyskládáme do pekáče, pokryjeme opečenou zeleninou, podlijeme silným hovězím vývarem a při 175 °C pečeme doměkka.
Vypečenou šťávu z masa a zeleniny scedíme, vydusíme, dochutíme hořčicí a případně solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem, přeléváme šťávou.
Houskový knedlík
6 porcí
- 2 starší rohlíky
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 200 ml sodovky
Rohlíky nakrájíme na kostičky a můžeme je na pánvi nebo v troubě ještě vysušit.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, vejci a sodovkou. Vymícháme hladké těsto, do kterého vpracujeme rohlíkové kostičky, a necháme dvacet minut odležet.
Pomocí navlhčených rukou vytvarujeme dvě šišky, které ihned vhodíme do vroucí osolené vody. Nelekneme se, těsto není tuhé, pracujeme s lehkostí, avšak rychle. Vaříme dvacet minut, v polovině doby varu knedlíky otočíme. Po vyjmutí krájíme na plátky.
Zdroj: Selečí pečínka – Spanferkelbraten; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1633-seleci-pecinka-spanferkelbraten/ [On-line 17.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář