Ingredience
- zadní hovězí 1 kg
- naložené bílé zelí 150 g
- anglická slanina 1 balení
- sádlo (dle potřeby) 1 dávka
- cibule 1 kus
- hladká mouka na obalení 1 dávka
houskový knedlík:
- voda nebo mléko 300 ml
- vejce 1 kus
- sůl 1 lžička
- polohrubá mouka 500 g
- sušené droždí 1 lžička
- tvrdší rohlíky (na kostičky) 2 kusy
1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, mírně opepříme.
2. Uděláme směs, kterou závitky naplníme. Orestujeme anglickou slaninu a přidáme kyselé zelí, které chvíli podusíme.
3. Plátky masa naplníme zelím se slaninou. Zabalíme, pečlivě svážeme provázkem a obalíme v hladké mouce.
4. Na sádle osmažíme cibulku, na které opečeme závitky. Mírně je podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Mouka šťávu zahustí. Pokud chceme omáčku hustší nebo je jí málo, nastavíme ji vodou či vývarem s troškou mouky a znovu provaříme.
5. Na knedlík vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Vytvoříme dvě šišky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Po deseti minutách je otočíme.
Zdroj: Selské závitky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/selske-zavitky [On-line 28.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář