4 porce
- 4 skopová kolena
- 30 dkg červeného zelí
- 2 dl vína
- 40 dkg brambor
- 4 červené cibule
- 20 ks hřebíčku
- 2 dl oleje
- směs koření na skopové maso
- 0,3 litru masového vývaru
- kmín
- rozmarýn
- ocet
- krystalový cukr
Očištěná skopová kolena propícháme hřebíčkem a maso posypeme směsí koření a rozmarýnem. Vložíme na pekáč, vedle položíme na kolečka nakrájenou červenou cibuli, podlijeme masovým vývarem a vínem Pinot Noir a na 15 až 20 minut vložíme péct do trouby předehřáté na 220 °C.
Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 170 °C, pekáč přikryjeme alobalem a maso necháme asi hodinu a půl dál péct v troubě. Maso během pečení samozřejmě průběžně kontrolujeme.
Až maso změkne, odstraníme alobal a kolena dopečeme dokřupava.
Připravíme dušené zelí: na malém množství oleje zkaramelizujeme cukr, osmahneme na něm rozpůlenou červenou cibuli a potom také nakrájené zelí. Osolíme, opepříme a přisypeme kmín.
Než bude zelí hotové, přilijeme víno Pinot Noir a ochutíme octem.
Šťouchané brambory s cibulkou připravíme obvyklým způsobem: zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme uvařené, mírně osolené, rozmačkané brambory. Osolíme, opepříme a během několika minut osmahneme.
Na talíř servírujeme tak, že nejprve položíme doprostřed kopeček směsi šťouchaných brambor s cibulkou, potom položíme maso a vedle upravíme dušené zelí.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3610
Poslední tip, trik či komentář