Ingredience
- hranaté celozrnné sušenky 2 balení
- smetana ke šlehání 500 ml
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- moučkový cukr 2 lžíce
- čerstvé sezonní ovoce (jahody, meruňky, broskve, maliny, borůvky) 200 g
na polevu:
- čokoláda s min. 65% kakaa 70 g
- šlehačka 30 ml
- máslo 15 g
Šlehačku vyšleháme s vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem dotuha. Lžíci uschováme. Dno hranaté misky o velikosti zhruba 20 x 30 cm vyskládáme sušenkami. Následuje vrstva šlehačky a vrstva meruněk nebo jiného ovoce, pokrájeného na třímilimetrové plátky. Pak přijdou na řadu opět sušenky, šlehačka, ovoce. Postupujeme stále dokola. Na poslední vrstvu dáme o něco více ovoce. Nad párou rozpustíme máslo, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme rozpustit. Nakonec vmícháme trochu vysokoprocentní smetany a máme hotovou polevu. Dortík nejlépe chutná po třech až čtyřech hodinách odpočinku v chladu.
Zdroj: Sladká tečka s meruňkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sladka-tecka-s-merunkami [On-line 25.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář