Suroviny
- hořká čokoláda
- bramborový či rýžový škrob
- mléko 300 ml
- smetana ke šlehání (33% tuku)
- pravý vanilkový lusk
- žloutek 3-4 ks
- hrušky 2 ks
- jablko 2 ks
- skořicový cukr
- vanilkový cukr
- voda
Nejdříve si připravíme vanilkovou domácí zmrzlinu. Do mléka si dáme 1 pudingový prášek, cukr, vanilkový lusk rozřízneme a vydlabaná semínka povaříme s mlékem a vanilkovým práškem. Až nám krém zhoustne, odstavíme, aby se krém nevařil, a vmícháme do krému žloutky. Pak necháme ztuhnout a vychladit.
V jiné misce si vyšleháme ze smetany šlehačku a pak vmícháváme připravený vanilkový krém. Vznikne nám hustý nadýchaný krém, který dáme potom do mrazáku. Zmrzlinu pak zhruba každých 20 minut promícháváme tak, aby zmrzlina byla lehká a nadýchaná. Zatím si na pánev nakrájíme a opečeme na másle na plátky nakrájené hrušky a jablka. Podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Pak přidáme skořicový a vanilkový cukr a velmi mírně necháme zkaramelizovat.
Na talíř si pak připravíme a nazdobíme čokoládou tvar komety(čokoládu rozpustíme ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě), na kterou pak dáme 1 kopeček připravené domácí zmrzliny (cca po 2 hodinách) a na ni dáme plátek hrušky a jablka, můžeme použít i nashi a přelijeme skořicovo-vanilkovou šťávou a ozdobíme listem bazalky. A ke zmrzlině podáme jako doplněk a ozdobu na talíř podáváme vánoční cukroví.
Zdroj: Sladká vánoční kometa; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sladka-vanocni-kometa [On-line 19.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář