Ingredience
- hladká mouka 450 g
- cukr 150 g
- vejce 1 kus
- tuk (hera, máslo) 50 g
- med 2 lžíce
- mléko 5 lžic
- soda 1 lžíce
- salko 1 kus
- máslo 250 g
- zakysaná smetana 1 kelímek
- cukr moučka 1 dávka
- mleté vlašské ořechy 200 g
1. Vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat, dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizuje. Trochu to pění. Hmotu z hrnce nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama. Těsto rozdělíme na zhruba šest stejně velkých dílů. Pracujeme ještě s teplým těstem. Pomocí válečku rozválíme každý díl na placku. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Z každé placky vykrojíme buď pomocí talířku kolo, nebo malé čtverečky, podle toho, jak chceme, aby moučník vypadal. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 5–7 minut. Odkrojky z placek nevyhazujeme, ty ještě použijeme na sedmou placku, kterou následně rozdrtíme a posypeme jí hotový medovník. Upečené placky necháme vychladnout.
2. Náplně na medovník jsou dvě. První náplň: Salko vylijeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být trochu větší – tou budeme potírat boky medovníku.
3. Druhá náplň: Zakysanou smetanu vyklopíme do misky. Do kelímku po smetaně nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme do hladka. Náplň si opticky rozdělíme na třetiny. První placku pomažeme krémem č. 1 a přiklopíme druhou placku, kterou namažeme krémem číslo 2. Takto střídáme u každé placky. Když položíme tu poslední, pomažeme jí i boky medovníku krémem č. 1. Nakonec rozdrtíme odkrojky ze zbylého těsta a posypeme jím celý hotový medovník ze všech stran.
Zdroj: Sladký Veroničin medovník; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sladky-veronicin-medovnik [On-line 07.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář