Ingredience
- šunkový salám 500 g
- kyselé okurky 1 sklenice
- větší cibule 1 kus
- půl lžičky octa 1 dávka
- olej 1 lžíce
- chilli omáčka 1 lžička
- půl lžičky soli 1 dávka
- velký rajský protlak 1 kus
- cukr 2 lžičky
- hořčice 1 lžíce
- majonéza 250 g
- na domácí rohlíčky:
- hladká mouka 600 g
- vlažné mléko 300 ml
- droždí 40 g
- rostlinný tuk 150 g
- vejce 1 kus
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
Plátky salámu nakrájíme na nudličky, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a kyselou okurku. Spojíme se zálivkou, kterou připravíme z oleje, octa, protlaku, hořčice, soli, cukru a chilli. Tyto suroviny za stálého míchání krátce povaříme, až vytvoří dokonale hladkou hmotu. Zalijeme jí salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme do chladničky, nejlépe do druhého dne.
Na domácí pečivo si z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí ho smícháme s moukou, tukem, vejcem, mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na čtyři části a každou vyválíme na 4 mm tenký plát do kruhu. Překrojíme křížem na osm dílů v podobě trojúhelníků a svineme od nejširší strany. Vytvarujeme rohlíky a necháme je kynout. Po vykynutí potřeme vejcem, můžeme posypat hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečeme asi 25 minut ve vyhřáté troubě.
Zdroj: Sloní žrádlo, domácí pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sloni-zradlo-domaci-pecivo [On-line 13.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář