(4 porce)
- 300 g šneků
2 cibule
4 stroužky česneku
2 mrkve
zeleninový vývar
1 dl sirupu z jablek
špenátové listy
1 jablko
1 dl bílého vína
1 žloutek
1 lžička křenu
jablečné křížaly
máslo
hřebíček
bobkový list
majoránka
Cibuli rozkrojíme na půlku a mrkev na kostičky. V hrnci na másle cibuli, celé stroužky česneku a mrkev orestujeme. Jablko rozkrojíme a napícháme do něj hřebíček, přidáme do hrnce, necháme změknout a můžeme přidat šneky. Vše zalijeme bílým vínem a zeleninovým vývarem, přidáme majoránku a bobkový list. Vaříme alespoň 4 hodiny (čím déle, tím budou šneci měkčí).
Jakmile šneci změknou, slijeme vývar do jiného kastrůlku, šneky přendáme do třetího hrnce a necháme dále vařit s troškou vody. Zeleninu už nebudeme potřebovat, všechna její chuť je ve vývaru.
Do vývaru přilijeme jablečný sirup, přidáme lžičku křenu a svaříme. Přidáme špenátové listy, necháme povařit a vše rozmixujeme do krému. Poté omáčku zalegírujeme žloutkem.
Šneky slijeme, servírujeme se špenátovou omáčkou a posypané jablečnými křížalami. Jako příloha se hodí klasický šumavský chléb.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Sneci-po-starocesku-s-krenem-a-jablky/
Poslední tip, trik či komentář