Potřebujeme:
Na těsto:
- 3 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 polévkové lžíce studené vody
- 250 g polohrubé mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku
Na sněhovou hmotu:
- 3 vaječné bílky
- špetku soli
- 250 g cukru krupice
- 300 g rybízu
- tuk na vymazání formy
Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s kypřicím práškem a vypracujeme těsto, které nesmí být moc tuhé. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačíme do tukem vymazané koláčové formy. Na 20 minut dáme zapéct do středně vyhřáté trouby.
Mezitím ušleháme z bílků a soli tuhý sníh, zašleháme do něj cukr. Nádobu se sněhem vložíme do vodní lázně a ještě trochu prošleháme. Sníh bude lasturový, hedvábný. Pak do něj lehce vmícháme opraný a oschlý rybíz. Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu.
Zdroj: Sněhový koláč s rybízem; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/snehovy-kolac-s-rybizem.html [On-line 07.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář