Potřebujeme:
- 0,2 l plnotučného mléka
- 1 dl smetany ke šlehání
- 60 g másla
- 30 g hladké mouky
- 150 g strouhaného sýru
- 4 sardelky
- 1 lžíci strouhaného parmezánu
- 3 žloutky
- 4 bílky
- 1 stroužek česneku
- špetku muškátového květu
- špetku bílého pepře
- špetku kari
- špetku zázvoru
- sůl
Čtyři misky na sufflé vymažeme česnekem, pak máslem a vysypeme sýrem.
Připravíme si bešamel: do rendlíku dáme 50 g másla, mouku a mléko smíchané se šlehačkou, kořením a solí, umícháme bešamel a dáme ho zchladnout.
Rozehřejeme troubu na 190°C. Necháme na pánvičce roztavit sardelky. Nastrouháme najemno sýr. Ze čtyř bílků vyšleháme tuhý sníh. Do chladného bešamelu vmícháme nejdříve sardelky a žloutky, potom nastrouhaný sýr a nakonec sníh. Vymazané misky na sufflé naplníme sýrovou směsí do 2/3 a pečeme v troubě 8 minut. Neotvírat troubu! Podáváme hned po upečení! Při pečení veškeré hmoty v jedné zapékací misce bude pečení trvat asi 20 minut.
Zdroj: Soufflé se sýrem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://halina.nova.cz/clanek/recepty/souffle-se-syrem.html [On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář