Suroviny na šoulet:
- 200 g sušeného hrachu
- 200 g celých ječných krup
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule, pokrájené najemno
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 800 g uzeného boku vcelku, bez kosti
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Hrách si namočte den předem do studené vody, aby nabobtnal. Kroupy namočte na 4 hodiny. V den přípravy šouletu vyměňte vodu a hrách uvařte doměkka v dvojnásobném množství čisté vody, v druhém hrnci si uvařte stejně kroupy. Když je obojí měkké, slijte vodu a kroupy propláchněte od šlemu.
V jednom z hrnců hrách a kroupy smíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a zázvor. Na jedné lžíci sádla opečte nakrájené cibule do sklovita a vmíchejte ji do směsi.
Troubu si rozpalte na 180°C. Pekáč vymažte zbylým sádlem a dejte do něj směs na šoulet. Bůček nakrájejte na plátky silné 1 – 1,5 cm a naklaďte je nahoru na šoulet. Dejte na 20 minut do trouby. Šoulet se vám lehce zapeče a šťáva vypečená z bůčku ho krásně ochutí.
Ozdobte bylinkami a podávejte se salátem.
Zdroj: Šoulet s uzeným bůčkem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-masopustni-recepty [On-line 22.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář