Potřebujeme:
- 8 plátků hovězí kýty nebo pupku,
- 4 lžíce plnotučné hořčice,
- 100 g slaniny,
- 100 g libové klobásy,
- 3 cibule,
- 2 nakládané kyselé okurky,
- 1 vařené vejce,
- 1 lžičku nasekaných kaparů (můžeme vynechat),
- 2 lžíce sádla,
- 1 lžíci vinného octa,
- 1 lžíci cukru,
- lák z okurek,
- trochu hladké mouky nebo jíšky,
- hovězí vývar – může být i z kostky,
- 10 kuliček černého pepře a nového koření,
- 3 bobkové listy,
- 2 jalovčinky
Plátky masa naklepeme, na okraji nasekneme, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme hořčicí a k jeho většímu kraji položíme plátek slaniny, plátek klobásy, čtvrtku vajíčka, osminku cibule, špetku kaparů (nemusí být) a půl malé okurky.
Plátky pečlivě zabalíme tak, že nejprve maso z obou stran zahneme a potom postupně přiklopíme zadní i přední část.
Pekáček vymastíme sádlem a hotové závitky klademe do vymaštěného pekáče těsně vedle sebe – tak se nám při dušení nerozmotají a není zapotřebí je smotávat nití. Na povrchu ještě trochu posolíme a poprášíme trochou hladké mouky, trochu podlijeme vývarem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C opéct asi na půl hodiny.
Mezitím na sádle opečeme dohněda nakrájenou cibuli, přidáme lžíci cukru, hořčici, zastříkneme trochou vinného octa, přidáme koření v sítku nebo v plátýnku, zalijeme dobrým vývarem a nalijeme na ptáčky. Potom je přiklopíme a dusíme za občasného přelévání výpekem doměkka.
Upečené závitky vyjmeme, výpek dáme na oheň a vysmažíme ho do tuku. Omáčku potom procedíme, zahustíme jíškou, provaříme a nakonec dochutíme lákem z okurek a zbytkem vyškvařené slaniny!!! Provařenou omáčku vlijeme na ptáčky a necháme v troubě prohřát. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/spanelsky-ptacek-12-11-2010.html
Poslední tip, trik či komentář