reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Španělský ptáček

Potřebujeme:

  • 8 plátků hovězí kýty nebo pupku,
  • 4 lžíce plnotučné hořčice,
  • 100 g slaniny,
  • 100 g libové klobásy,
  • 3 cibule,
  • 2 nakládané kyselé okurky,
  • 1 vařené vejce,
  • 1 lžičku nasekaných kaparů (můžeme vynechat),
  • 2 lžíce sádla,
  • 1 lžíci vinného octa,
  • 1 lžíci cukru,
  • lák z okurek,
  • trochu hladké mouky nebo jíšky,
  • hovězí vývar – může být i z kostky,
  • 10 kuliček černého pepře a nového koření,
  • 3 bobkové listy,
  • 2 jalovčinky

Plátky masa naklepeme, na okraji nasekneme, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme hořčicí a k jeho většímu kraji položíme plátek slaniny, plátek klobásy, čtvrtku vajíčka, osminku cibule, špetku kaparů (nemusí být) a půl malé okurky.

Plátky pečlivě zabalíme tak, že nejprve maso z obou stran zahneme a potom postupně přiklopíme zadní i přední část.
Pekáček vymastíme sádlem a hotové závitky klademe do vymaštěného pekáče těsně vedle sebe – tak se nám při dušení nerozmotají a není zapotřebí je smotávat nití. Na povrchu ještě trochu posolíme a poprášíme trochou hladké mouky, trochu podlijeme vývarem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C opéct asi na půl hodiny.

Mezitím na sádle opečeme dohněda nakrájenou cibuli, přidáme lžíci cukru, hořčici, zastříkneme trochou vinného octa, přidáme koření v sítku nebo v plátýnku, zalijeme dobrým vývarem a nalijeme na ptáčky. Potom je přiklopíme a dusíme za občasného přelévání výpekem doměkka.

Upečené závitky vyjmeme, výpek dáme na oheň a vysmažíme ho do tuku. Omáčku potom procedíme, zahustíme jíškou, provaříme a nakonec dochutíme lákem z okurek a zbytkem vyškvařené slaniny!!! Provařenou omáčku vlijeme na ptáčky a necháme v troubě prohřát. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/spanelsky-ptacek-12-11-2010.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.