Ingredience
- hovězí zadní 1 kg
- plátková slanina 150 g
- špek 100 g
- dijonská hořčice 2 lžíce
- malé naložené okurky 5 kusů
- vejce 3 kusy
- menší klobása 1 kus
- cibule 1 kus
- sypká sladká paprika 1 špetka
- olej 1 dávka
- mouka (jíška) na zahuštění 1 dávka
- jasmínová rýže 500 g
- sůl a pepř 1 špetka
1. Větší plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe slaninou, okurkou, půlkou vejce natvrdo a špalíčky klobásy nebo jiné oblíbené uzeniny. Vytvoříme závitky, které zpevníme nití nebo jehlou, párátky apod.
2. Na omastku, kam můžeme přidat kostičky pokrájeného špeku, osmahneme závitky opatrně ze všech stran, zaprášíme je paprikou a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme asi dvě hodiny, hlídáme, otáčíme, doléváme. Nakonec doděláme s pomocí jíšky dobrou a hladkou omáčku, která je u ptáčků hodně důležitá.
3. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží.
Zdroj: Španělský ptáček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-2 [On-line 28.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář