reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Španělský ptáček, jihočeské máslové knedlíky

Suroviny
Na maso:

  • hovězí maso zadní 1,2 kg
  • sádlo nebo olej
  • cibule 4 ks
  • vejce 2 ks
  • kyselá okurka
  • slanina
  • klobása nebo špekáček
  • hladká mouka 3 lžíce
  • plnotučná hořčice
  • sůl
  • pepř
  • vývar

Na máslové knedlíky:

  • brambory 900 g
  • starší rohlík 3 ks
  • máslo 100 g
  • polohrubá mouka 200 g
  • vejce 1 ks
  • sůl

Maso: hovězí maso nakrájíme na co největší a nejtenčí plátky (6 ks). Co nejvíce rozklepeme (neudělat díry). Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Doprostřed na každý poklademe čtvrtku natvrdo uvařeného vajíčka, větší měsíček cibule, kousek okurky, slaniny a klobásy. Pevně zamotáme ptáčky a zpevníme potravinářským provázkem (nebo režnou nití). V širším hrnci (papiňáku) rozpálíme tuk a ptáčky zprudka orestujeme. Vyjmeme, na témže tuku restujeme nadrobno nakrájenou cibuli (asi 3–4 větší) dozlatova. Můžeme si pomoci tím, že když cibule hodně čpí (nesmí se však spálit, omáčka by byla hořká), přidáme trochu horkého vývaru nebo vody a znovu zarestujeme. Toto opakujeme, dokud není cibule dostatečně tmavá. Vložíme zpět ptáčky, zalijeme horkým vývarem, přidáme trochu soli, pepř a dusíme doměkka (může to být 90–120 minut, v papiňáku tak 45 minut). Poté ptáčky vyndáme, do čistého hrnce procedíme vývar, přivedeme zpět do varu a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s vodou. Omáčku podle potřeby dochutíme hořčicí, solí, pepřem, lákem z okurek, případně špetkou cukru. Můžeme přidat i nadrobno nasekanou zbylou půlku vajíčka. Ještě pomalu provaříme, aby se chutě spojily a nebyla cítit mouka. Do hotové omáčky dáme zpět prohřát ptáčky zbavené provázku.

Máslové knedlíky: třetinu brambor uvaříme ve slupce (nejlépe v páře), vychladlé oloupeme a nastrouháme. Do větší mísy nakrájíme rohlíky na kostičky a zalijeme rozpuštěným máslem, necháme nasáknout. Oškrábané zbylé brambory syrové nastrouháme, řádně vymačkáme a smícháme s rohlíky. Poté přidáme vařené brambory, vejce, osolíme a opět promícháme. S přidáváním polohrubé mouky vypracujeme ne moc tuhé, ještě lepkavé těsto. Ihned vytváříme kulaté knedlíky, lehce obalíme v mouce a dáváme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 15–20 minut podle velikosti. Knedlíky vyndáme a necháme úplně vychladnout. Před podáváním ohřejeme. Můžeme krájet na čtvrtky nebo kolečka.

Zdroj: Španělský ptáček, jihočeské máslové knedlíky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-jihoceske-maslove-knedliky  [On-line 25.03.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.