- 5–150 g plátků roštěnce
- 3 uvařená vejce
- 100 g dietních párků
- 100 g slaniny
- 2 větší kyselé okurky
- 1 větší cibule
- plnotučná hořčice
- olej
- sůl, pepř
- 600 g těstovinové rýže zvané tarhoňa (na přílohu)
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe okurkami, vajíčkem, párky a slaninou. Vše svineme do rolády a svážeme nití. V kastrolu na oleji orestujeme dočervena cibulku. Poté vložíme ptáčky, které zalijeme vodou. Maso by mělo být celé pod hladinou.
Dusíme asi 90 minut – dokud není maso měkké. Hotové ptáčky vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou a hořčicí. Pomocí ponorného mixéru ještě rozmixujeme cibulku, která je ve šťávě. Pak vložíme ptáčky zpět a hotovou šťávu ještě necháme provařit. Podle potřeby dochutíme.
V hrnci na oleji orestujeme tarhoňu, poté ji zalijeme vroucí vodou a odstavené těstoviny občas promícháme. Doba přípravy je asi 20 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-s-tarhonou [On-line 30.5.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář