- vepřová kotleta 6 kusů
- sýr 6 plátků
- pepř a sůl 1 špetka
- hladká mouka 1 dávka
- olej 1 dávka
- sušené houby/plechovka nakládaných žampionů 2 hrsti
Bramborový knedlík
- vychladlé uvařené brambory 1 kg
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- hrubá mouka 500 g
Špenát
- zamrazený špenátový protlak 1 kus
- hladká mouka 2 lžíce
- olej 4 lžíce
- česnek 1 dávka
- sůl 1 špetka
- troška mléka 1 dávka
- vajíčko 1 kus
Silnější plátky kotlet lehce z obou stran poklepem. Obě strany osolíme a opepříme a jednu stranu pomoučíme. Troubu rozehřejeme na 250 stupňů a na rozehřátý olej v pekáči vložíme kotlety pomoučenou stranou a maso necháme zatáhnout. Podlijeme vodou, odlepíme kotlety od pekáče, přikryjeme víkem a stáhneme troubu na 150 – 170 stupňů. Stále podléváme. Když jsou kotlety po asi půlhodině měkké, přidáme na každou kotletu vrstvu namočených a vyždímaných hub a necháme ještě chvíli dojít (cca 10 minut) už odkryté. Nakonec přidáme přepůlený plátek sýra a necháme roztéct.
Do teflonového hrnce nalijeme 4 lžíce oleje a přidáme 2 lžíce mouky a připravíme světlou jíšku. Na ni vložíme zmrzlý špenátový protlak a necháme povolit, až na jíšce rozmrzne. Občas zkontrolujeme, aby se nepřipálil. Rozmražený špenát necháme s jíškou povařit. Nakonec přidáme sůl, vajíčko, mléko na zjemnění. V konečné fázi, kdy už nebudeme špenát vařit, přidáme prolisovaný česnek.
Z ingrediencí na knedlík uděláme těsto, připravíme 4 šišky, které ihned vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 20 minut.
Zdroj: Maminčiny kotletky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/maminciny-kotletky [On-line 16.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář