Ingredience
- špenát 400 g
- cibule 1 kus
- česnek 4 stroužky
- máslo 2 lžíce
- velká brambora 1 kus
- zeleninový vývar 1300 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- tvrdý sýr (ementál, gouda) 4 lžíce
- opečené plátky pancetty (slanina, špek) 5 kusů
- sůl a pepř 1 špetka
- bagety 5 dávek
V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru a ještě chvilku restujeme. Přilijeme vývar a vaříme asi deset minut. Poté vložíme špenát, smetanu, osolíme, opepříme a vaříme dalších deset minut. Pak rozmixujeme, případně dochutíme. Podáváme s rozpečenou bagetkou, na které jsme roztavili sýr, a s opečenou pancettou (slaninou).
Zdroj: Špenátová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spenatova-polevka-1 [On-line 16.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář