- špenátové listy 150 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 3 kusy
- strouhaný parmazán 1 lžíce
- polohrubá mouka 1 lžíce
- čerstvý sýr (lučina, žervé, bylinková lučina) 120 g
- uzený losos 250 g
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Špenátové listy opereme a spaříme v osolené vodě. Propereme je ve studené vodě a vymačkáme. Poté je rozmixujeme a vložíme do kastrůlku, přilijeme smetanu, přidáme pepř, žloutky, parmazán a mouku. Směs zahřejeme a mícháme, dokud nezhoustne.
Z vaječných bílků připravíme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do vychladlé hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 7 až 10 minut při 180°C.
Upečený plát necháme vychladnout. Poté ho překlopíme na potravinovou fólii a odstraníme papír, na kterém se pekl. Potřeme čerstvým sýrem, poklademe plátky uzeného lososa a pevně zavineme. Roládu zabalíme do fólie a v chladu necháme ztuhnout. Před podáváním ji vybalíme a nakrájíme na asi dvoucentimetrové plátky.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spenatova-rolada-0 [On-line 22.2.2012]
Líbila se mi roládka moc a určitě ji vyzkouším.
Špenátová roláda s lososem, podávaná s rozpečenou bagetkou
špenátové listy 150 g
smetana ke šlehání 100 ml
vejce 3 kusy
strouhaný parmazán 1 lžíce
polohrubá mouka 1 lžíce
čerstvý sýr (lučina, žervé, bylinková lučina) 120 g
uzený losos 250 g
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
Špenátové listy opereme a spaříme v osolené vodě. Propereme je ve studené vodě a vymačkáme. Poté je rozmixujeme a vložíme do kastrůlku, přilijeme smetanu, přidáme pepř, žloutky, parmazán a mouku. Směs zahřejeme a mícháme, dokud nezhoustne.
Z vaječných bílků připravíme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do vychladlé hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 7 až 10 minut při 180°C.
Upečený plát necháme vychladnout. Poté ho překlopíme na potravinovou fólii a odstraníme papír, na kterém se pekl. Potřeme čerstvým sýrem, poklademe plátky uzeného lososa a pevně zavineme. Roládu zabalíme do fólie a v chladu necháme ztuhnout. Před podáváním ji vybalíme a nakrájíme na asi dvoucentimetrové plátky.