Ingredience
- listový špenát 650 g
- hladká mouka 3 lžíce
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- vývar (hovězí nebo zeleninový) 1 l
- cibule 1 kus
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
k podávání:
- toustový chléb 5 dávek
- uzený losos 50 g
1. Cibulku nakrájíme najemno, zpěníme v hrnci na másle a oleji, zaprášíme dvěma lžícemi mouky a chvíli opékáme. Jíšku zalíváme vařícím vývarem a vše mícháme metličkou. Pozor! Prská to, ale neudělají se tak hrudky.
2. Do vývaru přidáme špenát a vaříme asi dvacet minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujeme, vrátíme na sporák, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a zjemníme smetanou. Podle toho, jak se zdá polévka hustá či řídká, přilijeme buď smetanu, nebo smetanu s rozkvedlanou zbylou lžící mouky. V tom případě ještě polévku asi deset minut povaříme, aby se mouka provařila.
3. Podáváme s toasty a kousky uzeného lososa.
Zdroj: Špenátový krém s lososem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spenatovy-krem-s-lososem [On-line 15.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář