Ingredience
marináda:
- stolní olej 200 ml
- česnek 3 stroužky
- sůl 1 lžíce
- pepř 1 lžička
- mletý jalovec 3 špetky
- jalovec 1 snítka
- nové koření 6 kuliček
- bobkový list 4 kusy
guláš:
- srnčí kýta 1200 g
- střední cibule, najemno nakrájená 4 kusy
- sladká mletá červená paprika 4 sáčky
- mletý kmín 1 lžička
- střední konzerva rajčatového protlaku 1 kus
- srnčí vývar z kostí 4 l
- sádlo 3 lžíce
- stolní olej 200 ml
- na zahuštění:
- hladká mouka 3 lžíce
- solamyl 1 lžíce
houskový knedlík:
- droždí 1 kostka
- vejce 1 kus
- polohrubá mouka 400 g
- hrubá mouka 200 g
- rohlík, nakrájený na kostky 2 kusy
- strouhanka 1 dávka
1. Srnčí na guláš si nakrájíme na větší kostky a naložíme do marinády.
2. Na sádle a oleji podusíme cibuli, odstavíme, přidáme mletou papriku, kmín, protlak a maso. Jemně orestujeme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak guláš přecedíme, maso dáme do misky a šťávu zahustíme hladkou moukou s trochou solamylu ve čtvrtlitru vody. Guláš ještě aspoň dalších 20 minut povaříme, dochutíme a odstavíme.
3. Knedlík: Do misky dáme hrubou mouku, větší část polohrubé mouky, přidáme vejce, droždí a vlažnou vodu (250 ml) se solí a špetkou cukru. Uděláme hustší těsto, zbytek mouky postupně přidáváme, které necháme chvilku vykynout. Pak přimísíme nakrájené rohlíky a necháme kynout hodinu. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, které vaříme v horké osolené vodě asi 20-25 minut podle velikosti. Po deseti minutách knedlík otočíme a dovaříme. Zda je hotový, zjistíme, když knedlík propíchneme špejlí. Uvařený knedlík se nelepí. Pak ho ještě pomastíme a obalíme ve strouhance.
Zdroj: Srnčí guláš; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/srnci-gulas [On-line 12.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář