Ingredience:
- 150 g měkkého másla
- 200 g cukru
- 100 g čokolády na vaření
- 6 žloutků
- 150 g mletých loupaných mandlí
- 100 g piškotové strouhanky
- 6 bílků
- 50 g mandlových kolíčků
- 100 g čokoládové polevy
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Na omáčku:
- asi 30 ks jahod
- moučkový cukr
- asi 5 ks mochyní na dozdobení
Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu vyhřejeme na 190 stupňů. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Čokoládu nakrájíme na kousky, rozpustíme ji ve vodní lázni a přidáme do máslové pěny.
Postupně jeden po druhém přimícháme žloutky a mícháme 30 minut ručně nebo 5 minut šlehačem. Ušlehaná hmota musí být hodně napěněná. Nakonec přidáme mandle a piškotovou strouhanku. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho zamícháme do těsta. Dáme do formy a pečeme 40 až 50 minut na druhé příčce trouby odspodu. Upečený hřbet necháme vychladnout. Po celém povrchu zapícháme mandlové kolíčky. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a silně a rovnoměrně polijeme srnčí hřbet. Po zaschnutí nakrájíme na plátky. Dále rozmixujeme jahody s moučkovým cukrem, ještě je protlačíme přes cedník, a tak vytvoříme jahodovou omáčku. Plátky hřbetu dáme na talíř, doplníme jahodovou omáčkou, dozdobíme a servírujeme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/welcome-brot [On-line 14.6.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář